ENG
FR
HU
Mád: mandulavirágzás méhecskékkel - HOLDVÖLGY
23800
single,single-post,postid-23800,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-,select-theme-ver-2.4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive
mandulafa_web

Mád: mandulavirágzás méhecskékkel

Csodálatos hírünk van: megjött a tavasz Mádon! A Nyulászó-dűlőben álló mandulafácska virágba borult, és szépséges rózsaszín virágai között megjelentek az első méhek is! Bár a szőlő beporzásában zümmögő kis barátaink nem vesznek részt, hiszen a szőlő virágait a szél porozza, mégis mindig örömmel nyugtázzuk a jelenlétüket a környék fáin, bokrain; gondosan ügyelünk rájuk, és kizárólag méhkímélő technológiákat használunk a szőlőművelés során.

A fagy múltával, ahogy nő a levegő és a talaj hőmérséklete, a szőlőtőkékben elindul a nedvkeringés: a metszés által ejtett sebeknél „könnyezik”a növény. Érdekesség, hogy egyetlen tőke ilyenkor 3-6 liter, sőt, egy nagyobb méretű tőke akár 20 liter vizet is elcsepegtet a talajba. Ez soknak tűnhet, de teljesen természetes folyamat; a nedvcsepegés nem jelent különösebb veszteséget a növény számára. A könnyezés ugyanakkor csalhatatlan jele annak, hogy közel már a rügyfakadás is: ahogyan a szőlővesszők telítődnek vízzel, a téli álmot alvó rügyek is duzzadni kezdenek, vattaszerűvé válnak, majd kifakadnak, és előbújik a hajtáscsúcs.

konnyezes_web

Ez persze egyelőre még odébb van: tartósan melegebb (+10 fok feletti) nappali hőmérséklet kell hozzá, hogy majd április közepén vagy a hónap második felében bekövetkezzen. Az elmúlt évtizedben a rügyfakadás legkorábban március 25-én kezdődött, tavaly pedig április 19-én. Idén is nagy örömmel és munkára készen várjuk, hogy a 7 dűlőnk 22 parcellájában mind a hat csodálatos tokaji szőlőfajta új életre sarjadjon. Hiszen − ahogyan mondani szoktuk − egy új évjárat kezdete a szőlő számára a megújulás, élni akarás időszaka, a szőlő művelői számára pedig a tenni akarásé, amikor évről évre eltölt bennünket a magas minőségű termés reménye.

Borajánló:

HH_dry_termek

HOLD AND HOLLO Dry

Tokaji száraz válogatás 2015
 

Tovább
HH_uppp_termek

HOLD AND HOLLO Uppp

Fehér félszáraz gyöngyözőbor 2016

Tovább
hv_exaltation_termek

EXALTATION

Tokaji édes sárgamuskotály 2014 Nyúlászó

Tovább
Elfogadom

Oldalunkon sütiket használunk a böngészés személyre szabásához. Több információ